Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün “Yaratıcı Şehirler Ağına” dahil edilerek adını tüm Dünya’ya duyuran Gaziantep, bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Gastronomi Festivali ile 4 günde 2,5 milyonu aşkın ziyaretçi ağırladı.
Türkiye’nin gastronomi profesyonelleri, sektör temsilcileri, ünlü otel & restoran profesyonelleri, yatırımcılar, ulusal & uluslararası gıda firmaları, butik tarımcılar, gurme marketler, akademisyenler, yaşam koçları, gurme ve yazarlar, Türk mutfağı araştırmacıları, yerli & yabancı şefler, akademisyenler, beslenme uzmanları, doktorlar, yaşam koçları ve Türkiye’nin farklı noktalarındaki Gaziantep mutfağının temsilcileri festivalde bir araya geldi.
Gaziantep’in köklü tarihi, doğal güzellikleri, kültürel değerleri ve zengin mutfağıyla sahip olduğu kültür mirasını yerelden globale taşınması hedeflenen ‘IV. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali’ nin bu yıl ki teması ‘Sürdürebilirlik’ olarak belirlendi.
Sürdürülebilir gastronomi, sürüdürülebilir tarım, sürdürülebilir beslenme gibi konuların ele alındığı,Türkiye’nin gastronomi profesyonelleri, sektör temsilcileri, ünlü otel & restoran profesyonelleri,yatırımcılar,ulusal&uluslararası gıda firmaları, butik tarımcılar, gurme marketler, akademisyenler, yaşam koçları, gurme ve yazarları olmak üzere alanında uzman 91 konuk ismin katılımlarıyla 19 panel; Türk mutfağı araştırmacıları, şefler, gurmeler, yazarlar, akademisyenler, beslenme uzmanları, doktorlar, yaşam koçları, müzisyenlerin katılımlarıyla ise 9 söyleşi programı gerçekleştirilerek katılımcılar bilgi birikimlerini seyircilere aktardılar.
İspanya, Birleşik Krallık, Kolombiya, Peru, İtalya, Portekiz, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Brezilya, Fransa, Danimarka olmak üzere 11 farklı ülkeden 20 dünyaca ünlü şef workshop çadırında Gaziantep ürünlerini yeniden yorumlayarak kreatif yemek showları ve sunumlar gerçekleştirdiler.
Şehrin sahip olduğu tarih, kültür ve gastronomi zenginliğinin tanıtıldığı festivalde, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, protokol üyeleri ve festival konuklarının katılımlarıyla Antepfıstığı hasadı, şire yapımı ve kuruluk yapımları gerçekleşti. Antep Fıstığı toplanarak, konuklara bilgiler verildi. İlk kez fıstık ile tanışan katılımcılara ise fıstığın kabuğundan ayrılarak nasıl tüketileceği gösterildi. Antepfıstığı hasadından sonra ise şire yapımı ve yöreye özgü kurulukların yapımı gösterildi. Dünyaca ünlü şefler ve konuklar Gaziantep’in hem kültürünü hem de yöresel lezzetlerini keşfettiler.
IV. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali etkinlikleri çerçevesinde, kentin yöresel tatlarını yaşatmak,gastronomi mirasını geleceğe taşımak ve uluslararası arenada tanıtmak adına hazırlanan ‘Udma Peynir Müzesi’ ve ‘Rayiha Baharat Müzesi’ açılışları da gerçekleşti.
Festival boyunca, Doğukan Alsay ve dj Emrah Demir tarafından interaktif showlar gerçekleştirildi. 15 Eylül’de Anadolu Ateşi Müzik ve Dans Topluluğu, Anadolu’nun geleneksel halk oyunlarından harmanlayarak hazırladığı eşsiz bir gösteriyle izleyenleri büyüledi. 16 Eylül’de Gaziantep Şehir Tiyatrosu oyuncularından İbrahim Göksel Kart tarafından seyircilerle birlikte beden perküsyonu gösterisi ve Anadolu Rock’un güçlü temsilcisi Haluk Levent sahne aldı. 17 Eylül’de son yılların sevilen pop müziği sanatçısı Emircan İğrek; 18 Eylül’de ise, sevilen sanatçı Derya Uluğ sevenleriyle buluştu.
El Sanatları Sokağı ve Lezzet Sokağı ise festival boyunca vatandaşlardan büyük ilgi gördü. 180’den fazla standın yer aldığı festivalde, geleneksel el sanatlarından yöresel ürünlere kadar birçok ürün katılımcılara sunuldu.
IV. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali ile, uzun yıllar boyunca yerel üreticilerin A’dan Z’ye coğrafyanın yerli ürünlerini tercih ederek oluşturduğu Antep Mutfak Kültürü, bu görkemli festivalle birlikte global bir vizyona ulaştı. Gastronomi profesyonelleri, yatırımcılar ve şefler Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ürünlerini daha yakından tanıma imkânı buldu. Gaziantep’le özdeşleşen fıstıklı baklava, katmer, beyran, envai çeşit kebap çeşidi ve coğrafi işaretli ürünler dünyaca ünlü şeflerce tadılarak dünya mutfakları arasındaki yerini daha da sağlamlaştırdı.
Gaziantep’in tarihi, doğal güzellikleri, kültürel mirası ve zengin Gaziantep Mutfağı'nın eşsiz lezzetleri ulusal ve uluslararası arenada bir kez daha tanıtıldı. Gastronominin başkenti olan Gazi şehir; geleneksel lokantaları, yerel gıda ürünleri ve zengin kültürüyle dünyanın en önemli gastronomi destinasyonlarından biri olduğunu bir kez daha ispatladı. Gaziantep’in gastronomi kültürünün yanı sıra yörenin tarımsal gıda ürünlerinin dünyaya açıldığı bir platform olma özelliği de taşıdı.